"Det är en väg genom smärta, blod, kärlek, tårar, skratt, leenden, rikedom, förlust och underverk.
Det är en väg genom livet. Mitt liv, ditt liv, våra med och -motmänniskors liv.
Livet som fakir ter sig rätt liknande fast man blir fattig och ful på köpet.
"Ur "Fakirens Hemligheter" - © 2004

Bakgrund till Fakiren Orthae

Orthae föddes 1992, i huvudet på den annars ganska normale, unge högstadieeleven Martin Lundström.
Efter velande mellan myriader av yrkesval i livet bestämde sig Martin, efter att ha spelat en biroll i en amatörteateruppsättning, för att bli artist.

  bebisHan sökte in på Cirkusgymnasiet i Gävle efter att ha lärt sig jonglera hjälpligt med tre runda föremål... Tyvärr hade den unge artisten en smidighet som närmast kan jämföras med ett kassaskåp, så den annars så glade Martin fick lämna uttagningen med svansen mellan benen.

  "Endast de som biter ihop och tuggar rostig spik, blir nå´t!" Tänkte Martin och sökte sig istället in på Film/TV/Video - Gymnasiet i Sandviken. Jonglerandet fortsatte han med på sidan om sina studier.

  ...Så en dag satt den unge artisten hemma hos en vän och bläddrade i en tidning, och där fanns ett reportage om en man, Mr Barthon, som stoppade nålar genom kroppen, låg på krossat glas och blev skjuten av luftgevär... IDÈ!!!

"Det är vad jag ska göra!!!"... Så tänkte Martin och sålde nästan alla sina jongleringsprylar.

Första "riktiga" giget fick han som sjuttonåring på "Finnmarksturen" i Ludvika. Då som kombinerad fakir och gycklare. Sen började jobb så sakterliga dyka in. Till en början mest som gycklare, men även en del lite hårdare prylar... Det var här nånstans han kom på att ett artistnamn vore på sin plats, så han tog det tjorvigaste han kunde komma på. Det blev "Lil Orthae El Hebeto".

Vid arton års ålder var det då dags för att ta sitt "medborgerliga ansvar"...

  ...Lumpen...

  Den tiden, tillsammans med den vansinnige Sergeant Lindberg, gjorde att kontakten med omvärlden försvann och så även den lilla kundkrets som den kämpande artisten så hårt hade arbetat upp.

Skam den som ger sig!

  Han tog ett jobb som telefonsäljare för att klara ekonomin och fortsatte, vid sidan av sitt åtta - till - fem - jobb, att arbeta upp sin kundkrets igen som fakirande gycklare. Efter ett och ett halvt år upptäckte han att det var ohållbart att endast köra shower på helgerna. Det blev liksom fullbokat...

Så efter många om och men sade han upp sig från jobbet som telefonsäljare, startade ett eget företag och satsade stenhårt på sin dröm.

orth2Det var en bra idé. Han trivdes och kände att han kunde utvecklas i stället för att invecklas... Han tog kontakt med mannen som han några år tidigare sett i tidningen...

Det var en av de stora vändpunkterna i livet. Barthon gav honom inspiration att fortsätta, och även sin välsignelse som fakir... Planer på att köra shower tillsammans började ta form...

  Martin förkortade i samma veva sitt artistnamn till "Orthae", rätt och slätt... (Nog tjorvigt det)

  Tyvärr hann inte deras planer på att köra shower tillsammans bli förverkligade, då Mr Barthon Hastigt avled den 4: november 1999...

  Stärkt av sin läromästares många visdomsord och vackra ord från kunder och media, kör den nu en skvätt äldre artisten vidare. Numer som fullfjädrad fakir. Jonglering och trolleri har överlämnats till dem som kan sådana saker bättre. Man ska göra saker man är bra på. Orthae är bra på att göra sig illa på ett snyggt sätt.

År 2003 blev Fakiren Orthae även bra på att sluka svärd, och 2008 blev han invald i Sword Swallowers Museum and Hall of Fame, samt utsedd till Bureau Chief för Sword Swallowers Assiciation International (SSAI) Avdelning Skandinavien.

 /Fakiren Orthae